Soorten dakramen

Hoeveel soorten dakramen bestaan er? Er is veel meer mogelijk met een dakraam dan u zou denken. Een raam in de ruimte van uw huis die het minste gebruikt wordt, lijkt ook niet zo belangrijk. Er zijn verschillende redenen om dakramen wat aandacht te geven. Een dakraam kan functies toevoegen aan een zolder: een lichtere ruimte binnen, of een plek om, indien nodig, het dak op te kunnen. Het kan zelfs als balkon dienen. Daarnaast is het een verfraaiing van uw dak van binnen- en buitenaf als u een mooi dakraam neemt van goed materiaal. Onderstaand een overzicht van de diverse soorten en modellen dakramen.

Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan!

soorten dakramen

Verschillende modellen dakramen

De meeste verschillen tussen dakramen zitten in het model dakraam. Bij de eenvoudige modellen worden de afmetingen vaak in dakpannen gemeten: bijvoorbeeld de simpelste en kleinste vorm, een 4-pans dakraam, van 2×2 dakpannen. Grotere dakramen hebben meer mogelijkheden wat openen betreft, zoals een mooi, ruim tuimeldakraam, of een uitstapdakraam (of zelfs een balkondakraam) waarlangs u makkelijk het dak op kunt. Welk model u ook kiest, er is altijd nog volop keus in materiaal, afmetingen en kwaliteit.

4-pans dakraam

Een 4-pans dakraam is eigenlijk de simpelste vorm en meet 2 bij 2 dakpannen. Dat betekent dat ze niet heel groot zijn, maar als dakraam heel goed voldoen om wat licht binnen te laten. Ook voor een beetje frisse lucht zijn open 4-pans dakramen een uitkomst. Op een kleinere zolderkamer, zonder al te veel extra eisen en wensen, zijn 4-pans dakramen een uitstekende toevoeging in het dak. Prima dus voor de zolderkamers die u vooral als opslagruimte gebruikt.

6-pans dakraam

Een zolder hoeft niet donker te zijn met alleen maar een paar kleine 4-pans dakramen. Ook als u weinig ruimte heeft, kunt u meer licht bereiken met een iets groter dakraam Het toevoegen van slechts 2 dakpannen aan oppervlak maakt al een wereld van verschil. Een 6 pans dakraam is 2 bij 3 dakpannen en geeft daarmee 50% meer licht dan een 4-pans dakraam. Een 2 bij 2 dakraam is meestal relatief eenvoudig te vervangen door een 2 bij 3, en dat kan al zorgen voor een enorme toename in licht en frisse lucht.

balkondakraam

Balkondakraam

Heeft u de zolder ingericht als woonzolder of slaapzolder, of heeft u een schuin dak in de woonkamer? Met een balkondakraam geniet u ’s zomers van de voordelen van een balkon, zonder dat u er een aan uw woning hoeft te laten aanbouwen. Een balkondakraam klapt in twee delen open. Het onderste deel heeft er twee relingen naast, zodat u het gevoel krijgt van een balkon. Een balkondakraam is dan ook erg groot en komt (bijna) tot aan de grond.

Handig: Bouwbesluit Rijksoverheid – Dakramen en andere daglichtvoorzieningen in een dak

Tuimeldakraam

Normale dakramen, zoals een standaard 4-pans of een 6-pans dakraam, openen meestal bovenaan, langs een scharnierrand. U zet ze open met een standaard onderaan. Een tuimeldakraam werkt veel eenvoudiger. Het draaipunt ligt in het midden. Hierdoor helpt de zwaartekracht een handje mee bij het openzetten. Tuimeldakramen geven een mooie en ruime lichtval gecombineerd met veel frisse lucht, ideaal voor een slaapzolder dus. Ze zijn ook makkelijk te verduisteren met slimme vitrageoplossingen.

uitstapdakraam

Uitstapdakraam

Een dak vereist weinig onderhoud, maar soms is het nodig. Zeker als u zonnepanelen heeft of een schoorsteen. Of u moet onvoorzien het dak op omdat er wat dakpannen bij een storm zijn losgekomen. In alle gevallen is het fijn om uzelf niet door een klein dakraampje te hoeven wurmen. Een uitstapdakraam scharniert aan de zijkant, waardoor u deze als een deur helemaal kunt openslaan. Naast eenvoudige toegang tot het dak, biedt een uitstapdakraam dus ook heel veel frisse lucht.

Meer informatie over het plaatsen en de prijzen van dakramen? Kijk op Van Den Dragt dakramen.

Uitzet-tuimeldakraam

Een uitzet-tuimeldakraam is een meer uitgebreide versie van een regulier tuimeldakraam. Niet alleen is een uitzet-tuimeldakraam in het midden te kantelen, door een vernuftig mechanisme is het mogelijk om het hele raam uit te zetten met een handgreep. Zo kunt u desgewenst veel meer open ruimte in het raam creëren dan door het alleen maar te tuimelen. Een uitzet-tuimeldakraam is wel wat duurder, maar door de flexibiliteit een ideale keuze voor schuine daken in de woonkamer, of een woon- of slaapzolder.

uitzetdakraam

Uitzetdakraam

Een uitzetdakraam kan helemaal open langs het scharnierpunt boven. Door een slim mechaniek en een gebalanceerd ontwerp zet je het raam moeiteloos open, en vast, met een handgreep onderaan. Een uitzetdakraam zit niet in het midden in de weg, zoals een tuimelraam. Daardoor is het een betere keuze voor zolderruimtes, of ruimtes met een schuin dak, waarvan actief gebruik wordt gemaakt. Denk aan een werkruimte op zolder of een woonkamer.

Vast dakraam

De goedkoopste optie om de lichtval onder een schuin dak te verbeteren, is met een vast dakraam. Een vast dakraam kan niet open, en is daardoor veel goedkoper. Ook heeft het goede isolerende eigenschappen (mits met isolerend glas, zoals dubbelglas), zodat de verwarmingsrekening er niet onder lijdt. Een vast dakraam is een uitstekende toevoeging waar alleen extra licht nodig is. Ze worden bijvoorbeeld als bovenlicht of zijlicht ingezet in de beraming van een schuin dak.

Benieuwd naar de prijzen van de diverse soorten en modellen? Vraag gratis offertes aan en bespaar op uw investering. Onze leveranciers leveren alle soorten dakramen tegen scherpe prijzen!