Kunststof draaikiepraam

U kent ze vast wel; zo’n raam dat zowel naar binnen toe geopend kan worden door hem te draaien, maar ook enkel aan de bovenkant kan openen door hem naar je toe te trekken. Daar is een woord voor. Een draai-kiepraam. Met een speciale handel stel je de manier van openen in; opzij voor draaien, omhoog voor kiepen. En wanneer er geen frisse lucht meer nodig is; omlaag om te sluiten. De meest handige variant van dit soort raam is de kunststof versie. Makkelijk in onderhoud en ook het voordeligst in de aanschaf.

Indicatieve prijslijst kunststof draaikiepraam

60 x 60 cm v.a. € 250,-
80 x 80 cm v.a. € 350,-
120 x 80 cm v.a. € 450,-
180 x 120 cm v.a. € 550,-

Deze indicatieve prijzen zijn inclusief plaatsing en HR++ glas.

kunststof draaikiepraam prijzen

Beslag en onderhoud

Omdat alle onderdelen van een draaikiepraam verdekt worden gemonteerd, ziet de afwerking er altijd keurig uit. Een draaikiepraam heeft een zogenaamde anti-fout bediening, zodat het raam niet tegelijkertijd aan vier kanten los kan laten en naar binnen vallen. Men dient het beslag van het raam regelmatig te smeren om zo de sluitnokken en de gleuven waarin zij bewegen, in goede conditie te houden. Doe dit minimaal 1 keer per jaar. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vetvrij smeermiddel, omdat olie of vet vuil gaat aantrekken. Dan koekt het vuil aan en gaat het openen en sluiten alsnog stroef. Door regelmatig te smeren voorkomt u slijtage en blijft het raam zo goed mogelijk te bedienen.Aanbevolen wordt in sommige gevallen en waar mogelijk, een zogenoemde ventilatiesleuf. Wanneer het raam aan de bovenzijde gekiept staat, kan het raam bij tochtige situaties gaan klapperen. Een ventilatiesleuf kan dit voorkomen. Draai-kiepramen kunnen beveiligd worden met een inbouwespagnolet. Dit slot omvat sluitwerk rondom en binnenin het raamwerk, en kan vier tot meer dan tien sluitpunten hebben. Omdat een dergelijk slot zeer specifiek is in onder andere afmeting, is het nagenoeg niet los te verkrijgen in bouwmarkten.

Een oplossing om toch een draai-kiepraam te kunnen beveiligen is om er een bijzetslot op het zetten. Deze zijn echter ook in een klein assortiment verkrijgbaar omdat de vormgeving van een draai-kiepraam weinig ruimte overlaat voor een extra slot. Bijzetsloten die meestal wel passen zij van het merk Fuhr, vergeet hierbij niet te kijken naar de aanschaf van vulplaatjes. Dit kan nodig zijn, raadpleeg daarom eerst de montage-handleiding goed. Makkelijk zelf te bevestigen zijn de oplegsloten voor een opdekraam van Axa. Ook is er van Secu een simpel slot verkrijgbaar, dat makkelijk zelf te installeren is maar geen keurmerk draagt. Abus biedt een beveiliging aan voor de scharnierzijde van het draai-kiepraam. Hoewel de mate van beveiliging met dit slot heel hoog is, is het aanbrengen ervan iets dat men beter door een vakman kan laten doen.

Afstellen

Een draai-kiepraam is optimaal afgesteld wanneer de bedieningskruk, ook zonder het raam te openen, zonder moeite van boven naar beneden (van 0 tot 180 graden) gedraaid kan worden. Als dit niet het geval is, omdat u bijvoorbeeld veel kracht moet zetten om de kruk in beweging te krijgen, dan kan er sprake zijn van een slechte afstelling, drooggelopen beslag of een defect. Wanneer het inderdaad lijkt te liggen aan een foutieve afstelling (dit kan ook komen door verzakking van een huis bij oudere panden). Omdat er nogal wat specialistische kennis komt kijken bij het afstellen dient u in principe een vakman erbij te halen.

Video: Vervang uw openslaand raam of glas voor een draai-kiepraam

Welke leverancier kiest u?

Om een keuze te maken uit de indrukwekkende hoeveelheid aanbieders van kunststof kozijnen, is het slim om offertes aan te vragen. Op onze website kunt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes opvragen. Bij de meeste prijzen zit de montage al inbegrepen. Hoewel de plaatsing voor een professioneel doe-het-zelver waarschijnlijk een koud kunstje is, kunt u dan de montage met een gerust hart uit handen geven. U hoeft zelf dan alleen nog maar te genieten van de geleverde kwaliteit. Hou hierbij wel rekening met een aantal keurmerken. Het VKG-keurmerk ziet toe op kunststof kozijnen. VKG staat voor Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie. Onder andere zien zij toe op KOMO-keurmerken bij kunststof kozijnen. Ondanks het feit dat het in Nederland nog niet verplicht is lid te zijn van deze vereniging, zegt dit wel iets over de betrokkenheid van de aanbieder. Verder kunt u letten op Politiekeurmerk Veilig Wonen. Woningen met het Politiekeurmerk worden aangemerkt als zijnde 90% inbraak proof dan woningen zonder dit keurmerk.